En ny kärlek / A new love


30 november.


Jag har en ny kärlek, i musiken. Det är det kymriska bandet Pererin (som betyder Pilgrim) och skivan "Haul Ar Yr Eira (Sol på snön)" som har fått mitt inre i rörelse. Skivan är från 1980 och det märks att det är en progressiv ljudbild de har i sin folk-rock stil. Det här är så pass bra att jag blir lite förvånad att det inte går att få tag på i butikerna. Fast ändå, det är ju köp och släng som gäller i dagens musikvärld, så kanske inte så konstigt när allt kommer omkring.

De sjunger helt på kymriska och efter lite efterforskningar på nätet så är det lite svårt att finna inläggsinformation på konvolutet på engelska. Mellan 1980-82 släppte bandet tre LP skivor och en fjärde skiva gavs senare ut på kassettband. Men nu verkar det som de flesta har getts ut på CD. Gissa om jag ska hålla ögonen öppna!

Vad kan jag säga, det är mycket finstämt och vackert. Långa gitarrslingor på elgitarr och avancerade röstarrangemang blandas med flöjter och andra akustiska instrument till något nära på överjordiskt, gammalt och tidlöst samtidigt. Kymriska har en sådan vacker klang och är fint sångspråk. Av vad jag har läst om bandet så behandlar texterna romantiska, andliga och kymriska teman, just det kymriska är tydligen väldigt starkt - som en stolthet över sin region. Det här kommer att vara en medresenär för mig som "pilgrim" i den här världen för en låååååång tid framöver.

Summary in English:

November 30th.


I have a new love, in music. It's the Welsh band Pererin (meaning Pilgrim) and their record "Haul Ar Yr Eira (Sun on the snow)" that has stirred my inner being. The record itself is from 1980 and the progressive sound in their folk-rock style is evident. This is so good I am curious why you can't find these albums in the shops. Then again, the music industry of today is more of a worn-out and toss away mentality, so I shall not be surprised.

They only sing in Welsh and after some research on the web, it's apparently hard to come by English sleeve-notes. Between 1980-1982 the band released three LP albums and a fourth only on cassette for some time. But now it seems that all four can be found on CD's. I will keep my eyes open for them for sure!

What can I say, it's very beautiful and mellow. Long electric guitar licks and advanced voice arrangements mix with flute and acoustic instruments to create something close to etheral, old and timeless at the same time. Welsh has such a nice tone to it and is a good singing language. From reading about the band the lyrics have romantic, spiritual and Welsh themes, especially the Welsh theme is very strong - pride over the region Wales. This will be a companion for me as a "pilgrim" in this world for a looooooong time.


Stjärnornas Krig i Sverige / Star Wars in Sweden

29 Juli.


Jag åkte upp till Ugganåker redan lördagen den 26 juli för att hälsa på klanen, Ejra var med som ett tyst men trevligt sällskap. Vägen jag valde var E4-E6 förbi Jönköping (man måste ju göra ett stop vid A6), vidare förbi Vättern (fler än jag som vill bada?) innan det började kännas "hemma" vid Dalagränsen. Det var lite kul med Ejra när vi stannade. Hon blev så nyfiken på direkten och skulle undersöka allt. När vi stannade vid Vätterviksbadet fick hon dock snällt vara kvar i bilen, då det var hundförbud vid stranden. Jag tog några bilder precis innan jag hoppade i det svinkalla vattnet. Kameran gömde jag noga i mina kläder. Lite dumt att vara själv på en sådan här resa när det gäller värdesaker men som man kan se så blev kameran inte stulen. Vid ett av våra sista stopp när vi var i Dalarna så lekte jag lite med självutlösaren på kameran, svårt att komponera bilder bra.


Det tog dryga tolv timmar innan jag var framme i Edsbyn. Då var vi rätt så trötta kan jag säga och slocknade duktigt. Dagen efter fick jag känna efter en stund för att förstå vart jag var någonstans. Men jag var ju i Edsbyn. Jag brukar försöka ha som rutin att besöka och umgås med så många jag kan och också ta en tur till gravbacken när jag är hemma. Kenneths vagnhall är lika imponerande som alltid. De har fått nya husdjur där, en liten haj och en papegoja. Bara man kör runt lite i trakterna är allt plötsligt så väldigt annorlunda än nere i Skåne. Skylten med björnstråk är obetalbar. Klas och Sverre hade med sig lille Bamse som snabbt blev en lekkompis till Ejra. Som de sprang runt på gräsmattan! När de sedan blev utmattade av lek så somnade de tillsammans.


  
  

Jag hade ett par delmål med den här resan. Först var det ju kul att få se ugganåkersbygden igen, träffa familjen och vänner där. Men ganska högt upp på listan var också att besöka min engelska vän Xanthe uppe i Sundsvall, kombinerat med att gå till Stjärnornas Krig-utställningen i Örnsköldsvik. Så efter några dagar runt i Edsbyn åkte jag upp mot Sundsvall. Ejra fick vara hemma på spa. Jag hade på mig t-skjortan som Klas gav mig, med Stjärnornas Krig texten på, men lämnade kepsen hemma för att inte verka alltför fanatisk. Utställningen har hittills bara getts på ett par utvalda platser i Europa: Lissabon och Porto i Portugal, London i England, Bryssel i Belgien och Örnsköldsvik i Sverige. Nästa stop 2008 verkar bli Madrid i Spanien. Att den gavs endast i Örnsköldsvik i hela Norden tyckte jag var stort och som den Stjärnornas krig-fantast jag är kunde jag såklart inte hålla mig borta!


Färden upp gick bra men det var inte helt lätt att hitta stället min vän bodde på, när jag väl hade kommit ut ur Sundsvall. Men med lite hjälp av telefonguidning och min väns make Roger så kom jag till slut fram. Skönt att sträcka på benen. Deras hus var stort, nog vill man ha hus när man såg det. Det här var första gången som jag träffade lilla Hannah också. Jag tänkte att en nalle är ju aldrig fel, så familjen blev lite större den dagen. Ha, ha.


Jag hade bara träffat Roger som hastigast på både vårat och deras bröllop så jag visste egentligen inte vem han var. Det visade sig vara en trevlig kille med mycket bestämda åsikter och kärlek till allt som går fort. Viktigaste var att han verkade ha hjärtat på rätta stället. Det var skönt att veta att jag inte ensam skulle stå för Stjärnornas Krig-galenskapen. Roger hade redan varit till utställningen en gång innan jag kom upp! Nu var alltså högtidsstunden här. Xanthe gjorde en fantastiskt god middag innan vi packade in oss i bilen på väg till Örnsköldsvik. Landskapet vid Höga Kusten är väldigt speciellt och var en fin bakgrund till lite uppdateringssamtal. Det händer så många saker med ens vänner när man inte träffas så ofta verkar det som. Men hon verkar trivas i sin roll som mamma och det är inte svårt att förstå när man umgås med Hannah. Vilken liten bus!


Luften var varm när vi kom fram och jag saknade redan luftkonditioneringen från bilen. Men det gjorde inte så mycket ändå, när jag visste vart vi var på väg. Ett eller två övergångsställen senare stod vi äntligen framför museet och såg den jättelika banderollen för utställningen. Det kändes nästan historiskt, i alla fall på det personliga planet. Väl inne i byggnaden kom en flodvåg av återblickar från barndomen: leksaker, seriealbum, prylar och inte minst de första minnena av filmerna. Allt blandades runt i en stor nostalgisk hyllning till fenomenet Stjärnornas Krig. Utställarna hade verkligen inte sparat på krutet. Här fanns mängder av modeller, produktionsskisser och prylar från alla sex filmerna. På bottenvåningen var det mest modeller och produktionsskisser, med fördel från de tre nyaste filmerna. Informations-skyltarna vid en del grejer var verkligen intressanta för alla filmintresserade. Det fanns material för bakom-scenerna såväl som fiktiva fakta att frossa i. De andra våningarna var ännu mer imponerande, med de flesta dräkterna och kostymerna till de karaktärer som man verkligen minns. Darth Vader hade fått ett alldeles eget rum, där hans långsamma andetag gav det en speciell stämning. Kul var det också att se Boba Fett, Stormtrupper och Ewoker. Det här är hantverk tycker jag. Visst kan det ha sina förtjänster med DAB (Data animerade bilder) men det har nästan blivit för kletigt verklighetstroget nuförtiden att det nästan inte imponerar mig längre. Det är nästan så att man hellre föredrar Ed Wood scenografi i ren protest.


  
  
  
  
  
  
  
   
   

Vi tog en paus för lunch och glass efter några timmar. I anslutning till cafét så fanns ju naturligtvis en prylbutik med hutlösa priser. Man kunde också filma en sekvens med stormtrupper och ljussabel som man kunde ta med sig hem på DVD men kön av barn var så lång att jag avstod. Skulle kännas lite konstigt tror jag att stå där, lång som en wookie och blicka ut över kön av lintotteskallar.


En av många höjdpunkter på utställningen var att äntligen få se C-3PO och R2-D2 i naturlig storlek. Dessa "otursförföljda" robotar som speciellt i episod 4-6 har den viktiga humoristiska rollen för att väga upp de många gånger allvarliga teman som finns i Stjärnornas krig. Det var så häftigt att bara få vara nära dessa dräkter. Vi tog oss därifrån efter lite till tittande och körde ner till hamnen, där en fullskalig modell av ett Naboo jaktplan stod uppställt! Så synd bara att det inte var en TIE jagare eller en X-vinge, men nog var det kul ändå. Nöjda och väldigt nostalgiska åkte (åtminstone jag) vi tillbaka mot Sundsvall. Vi gjorde ett kort stopp precis vid Höga kusten bron och beundrade utsikten. För alla er som på något sätt tycker att Stjärnornas krigs universum är spännande men har missat utställningen, tyvärr, det finns ingen tröst. Den borde ha varit ett måste för alla som har det minsta intresse av film och definitivt för er som är sålda på fenomenet. Men för er stackare tänkte jag vara extra generösa med bilder i det här inlägget.


Samma kväll åkte jag hem och mötte mina bröder på vägen mellan Söderhamn och Bollnäs. De skulle ut med hundarna och jag hängde på. En av rottweilerhundarna gjorde dock utfall mot mig, vilket inte var så kul. Det var tillrättavisning och ignorera på hög nivå som gällde. Jag skulle jobba lite senare i veckan så jag fick åka mot Skåne några dagar efter resan till Sundsvall.


Resan ner blev lite längre än väntat. Jag hamnade på fel väg och tänkte inte så mycket på det förrän jag närmade mig Göteborg! Jag var trött och ouppmärksam och hamnade "lite" fel. Argh...! Så jag virrade runt och kom ner via Varberg, letade upp en dansk radiokanal och körde på. Kvällsljuset var det inget fel på. Kustlinjen var så fin den kvällen och jag hade skaffat en 2 liters Coca-Cola för att hålla mig vaken. Väl framme i Landskrona kom det en överraskning. Frun hade gjort en kaka och bad mig sitta ner i soffan. Jag förstod ingenting. Kakan kom och på den stod det 1+1=3. Nej men...vi ska få barn! Så allt "morgonmys" i Karlstad lyckades alltså. I början av april blir det livat.


  
  

Summary in English:


July 29th


I went up to Ugganåker on Saturday the 26th to visit the clan, Ejra was with me as a friendly but silent companion. I took the E4-E6 road through the country, passing Jönköping and I also made a stop at the Vätterviks bathing camp. Dogs were not allowed on the premises so Ejra had to sit tight while I took a swim in the freezing cold water. Refreshing! I hid the camera in my clothes, that's the way to do it when travelling alone. But as you can see by now, the camera didn't get stolen. As we later came into Dalecarlia we made our last stop before getting home and I fooled around a little bit with the self timer. It's not the easiest thing to get good pictures that way.

Overall it took us about 12 hours to reach Edsbyn. I hit the sack without any persuation. When I woke up I had to think for a while before I understood where I was. I was in Edsbyn of course. Whenever I get back home I usually try to visit as many family members and friends as possible and also take a trip to the graveyard. At Kenneth's office they had had two new pets, a parrot and a small shark. Just taking a ride around Ugganåker countryside all things are very different to my life down in Skåne. The bear trail sign is priceless. Klas and Sverre brought their little dog Bamse who instantly became a playmate for Ejra. They ran around the grass like crazy but later fell asleep.


  
  

I had a couple of goals for this trip. Firstly, it was so nice to be in the province and meet family and friends. But secondly, it would also be an opportunity to visit my friend Xanthe up in Sundsvall, and combine that with a visit to the Star Wars exhibition in Örnsköldsvik. So after a couple of days around Edsbyn I went. I left Ejra with my parents. The T-shirt of the day was the Star Wars logo one that Klas gave me, but I decided to leave my cap at home to not appear too fanatic and nerdy. The exhibition had previously been in: Porto and Lisbon in Portugal, London in England, Brussles in Belgium before it came to Örnsköldsvik, Sweden. Next stop for 2008 seems to be Madrid, Spain. I think it was rather cool that it only came to Örnsköldsvik in the entire Nordic region, instead of, let's say....Stockholm. And as the Star Wars fan I am I just couldn't keep away.


The journey up went well although it was a bit of an ordeal to find the place my friend lived at, once out of Sundsvall centre. But after som phone-guidance and the help of my friend's husband Roger, I soon arrived. Nice to stretch your legs. Their house was big, it made me want a house as well. This was also the first time I met little Hannah. Before I left Skåne I built a bear at work, a bear is never wrong. So the family got extended that day, ha, ha.


I had only met Roger briefly at both our and their wedding, so I really didn't know him. He turned out to be the nicest guy with very strong opinions and a love for anything that goes fast. The most important thing was that he had the heart on the right spot. It was also good to know that I wasn't going to be the only one appearing to be mad for Star Wars. Roger had already gone up to the exhibition grounds once before I came! So this was the moment. Before we packed ourselves into the car Xanthe made a delicious dinner. The landscape around the high coast is somewhat perfect in acting as a backdrop for conversations. So many things are going on in friends' lives when you are not able to update yourself on a regular basis. But Xanthe seems to enjoying her role as a mother. And I am not surprised after meeting Hannah.


The air was hot when we arrived and I found myself missing the air conditioner as we stepped out of the car. It didn't bother me too much now that I knew we were on our way. Only one or two zebra crossings later we stood in front of the museum and saw the gigantic poster advertising the exhibition. It almost felt historical, on a personal level. Once inside the actual building a tidal wave from my childhood hit me: the toys, the comics, gadgets and most of all, the first memories of the movies. All those things got mixed in a nostalgic tribute to the pehnomena that is Star Wars. They really spoiled us. Here were loads of miniature models, props, costumes and production art from all the six movies. The models were primarily on the first floor, most of them from the three new ones. The information signs were are true treat for us movie-freaks. Both behind-the-scenes and fiction writing and facts were available. The other floors were even more impressive, with most of the costumes and characters that were memorable. Darth Vader had his very own room and his slow breathing really laid down the atmosphere. I delighted in seeing Boba Fett, Storm Troopers and Ewoks too. This is craftmanship in my opinion. Sure, CGI (Computer Generated Images) effects have their charm to an extent, but it's all smeary authentic nowadays it hardly impresses me any more. It's almost that you want to put an ad out for Ed Wood production design as a protest!


  
  
  
  
  
  
  
   
   
   

We had lunch and an ice-cream after an hour or so. Adjoining the café was of course a small gadget shop with outrageous prices. You could also shoot your very own scene with Storm Troopers and a light saber and bring it home on DVD but the long line of children talked me out of it. Besides, it would look rather strange if I were to stand there, tall as a Wookie, and look down on those small curly heads.


One of many highlights was to finally see C3PO and R2-D2 in natural size. These two messed up droids were important as a humoristic duo, especially in episodes 4-6, to give some counter effect to the many times - serious themes you can see in Star Wars. It was so cool just to be close to those costumes. After some more viewing pleasure we departed and went to the docks, where they had a full scale replica of a Naboo starfighter! Too bad it wasn't a TIE fighter or a X-wing but it was fun nonetheless. As we drove nostalgic (at least I was) towards Sundsvall we made a stop at the High Coast Bridge and admired the scenery. And to all of you who are interested in Star Wars in any way but have missed the exhibition, there is no consolation I'm afraid. All who are interested in film in general and in Star Wars in particular, you just had to be there if you are a fan! For all of you I will be extra generous with images in this entry.


That very evening I went home and met my brothers cars on the road between Söderhamn and Bollnäs. They asked me if I wanted to come along and walk the dogs in the forest and I did. One of Kenneth's rotteweilers charged at me so I had to discipline and ignore it for a while. Later that week I would work in Malmö so I stayed only for a couple of more days in Edsbyn.


The trip south took longer time than anticipated. I took some wrong turns and didn't really think I was lost before I saw Gothenburg closing in. I was tired and fatigued by driving so long and thus didn't pay enough attention I guess. Argh...! Eventually I reached Varberg and managed to power up with a large Coca-Cola to stay awake and found a Danish radio station to get in the mood. The evening light was beautiful that night. When I finally reached Landskrona it was already dark. My wife had a major surprise in store, she made me sit down in the couch and later brought out a nice little cake. She had written 1+1=3 on it. Wait a minute...are we going to have children? So all the "morning cosy" in Karlstad paid off. In the beginning of April it will be full of life here!

  
  


Tidig morgon, sen kurs / Early morning, late course

Måndag morgon. Trevligt, om man inte ska kliva upp kl 05 för att kunna hinna göra allt och resa till Malmö innan den nya kursen ska börja 09.15. Det här är den sista kursen för pedagogiskt drama och det är en uppsatskurs där vi i par ska skriva om något som har med drama att göra. Idag har det gått en vecka sedan vi hade vår slutproduktion och det känns redan ganska fjärran på något vis. Jag ska skriva något eget vår föreställning i ett annat inlägg.

Summary in English:

Monday morning. Nice, if you don't have to get up at 05 in order to have time to get things done and travel to Malmö before the new course will begin at 09.15. This is the last course for educational drama and it's a paper report course where we will write in pairs about anything linked to drama. Today it has also been a week since we had our final production and it feels quite distant already. I will write about our play in a different entry.

Semester i Karlstad / Vacation in Karlstad

13 Juli.


Vi steg upp 04.45. Fast vi ganska trötta så skulle vi försöka hinna med en gudstjänst i Korskyrkan i Karlstad kl 10.00. Natten innan hade vi mellanlandat hos fruns föräldrar utanför Norrköping, så det skulle inte bli lika långt eller hetsigt att köra som om vi hade åkt från Landskrona (om så hade varit fallet som skulle vi inte ha hunnit). Jag åt första frukosten och gick sedan ut med Ejra på en morgontur. När frun steg upp från sin sömniga tillvaro hafsade vi ihop hennes första och min andra frukost innan vi såg över packningen. Vi hade nog det mesta packat i Skåne redan så det gick smidigt att få ut allt till bilen igen innan vi pussade hunden farväl (inte på nosen).


Färden gick bra men det var mycket 50-70 väg även på E18. Det tog dryga 5.5 timmar att komma fram och väl i Karlstad så var det inte helt lätt att hitta till kyrkan, som låg i stadsdelen Haga. Vi körde också lite väl fel här och där men när vi till slut hittade platsen och bra parkering så hade vi 2 minuter till godo innan det skulle börja. Det var mycket mindre än vi bägge hade föreställt oss men lite halvcharmigt ändå. Efter mötet funderade vi in i det sista om vi skulle stanna kvar på fika men vi beslöt att ta en chans. På kyrkans anslagstavla hittade vi våra vänner från Kävlinges bröllopsfoto. Tre personer (Birgit, Kjell-Åke och trubaduren Börje) satte sig vid vårt bord och började samtala. Det är lite kul, var man än far i Sverige eller världen så finner man alltid gemenskap med vilt främmande människor genom vår tro på Gud. Det var ett kul samtal om bl.a. hur man slår läger i en bil om man inte vill sova i tält eller husvagn, med packning och hund!


Mindre inköp av mat följde innan vi styrde kosan mot Bomstadbaden camping. Vi var väl inte så kunniga i hur sånt här fungerar. Vart ska man åka och vem ska man prata med när man väl kommer fram till en camping? Vi följde skyltarna och pågarna i receptionen var till stor hjälp. Tältet stod snart på en plan yta och det kändes skönt. Innan vi väl fick upp det blåste och regnade det lite grann, nu kan det blåsa hur mycket det vill för det är stadigt! Ha, ha. Området var fantastiskt och nära till sjön Vänern, men vi ska inte bada riktigt än. Dagen imorgon har vi vigt till loppisrunda. Kul! Nu var det matdags. Vi såg bägge fram emot att få utforska Karlstad under de följande dagarna.


   
  

Summary in English:


July 13th.


We got up at 04:45. Although tired we would try catching a church service in Karlstad at 10:00. The night before we had come to the Mrs.' parents outside Norrköping, so it wasn't by far such a distance had we gone directly from Landskrona to Karlstad (in which case, we would not have make it in time). I ate breakfast and went out with Ejra for a walk. When my wife then got up from her sleepy daze we scrambled her first breakfast together, and my second before we saw to our packing. We had packed most of the stuff already down in Skåne so it went smoothly to get it all out in the car before we kissed our dog goodbye (not directly at her snout!).


The trip went well, although it was too many 50-70 km signs along the road, even on the E18. It took us about 5.5 hours to get to Karlstad from Jursla and well in Karlstad it turned out to be a bit tricky to find our way to that church, that was in the Haga quarter. We took a few wrong turns too but when we actually did find it there were nice parking spaces and we also had 2 minutes advantage before the service would start! The church was smaller than we had expected but had its special charm. After the service we waited until the last minute whether or not to stay for a "fika" (tea/coffee/cordial/ice water and what have you?) but decided to stay. In doing so our table was joined by three people (Birgit, Kjell-Åke and the troubadour Börje) and we had some nice conversations, among other things; how to camp two people in a car with a dog! It's so interesting, wherever you go in Sweden or in the world you can always have fellowship with total strangers through our faith in God.


We bought a small stock of food before we headed out for Bomstadbaden Camping. Neither of us were especially knowledgeable about these things. Who do you talk to when you arrive at a camping site? We followed the signs to the reception and got plenty of good help there. In a few moments the tent was raised and that felt good. Only minutes before we got harsh winds and drizzle rain but now it could keep on coming, our tent stands secured! Ha, ha. The surroundings were abolutely wonderful, with the lake Vänern close by, but we shall not go for a swim just yet. Tomorrow we'll go on a shopping spree at the local second hand shops. Fun! Now was feeding time. Both of us looked forward exploring Karlstad in the following days.


  
  



14 Juli.


Vi vaknade i god tid och efter lite morgonmys åt vi en stadig (?) frukost. De loppisar som vi hade spanat ut var Solareturen och Gengåvan och vi var helt säkra på att de öppnade 10, men när vi kom fram till Solareturen fick vi se att de öppnade kl 12. Oj då. Istället för att sitta och vänta i tittade vi lite i "Välkommen till Karlstad" broschyren och kom på att vi kunde åka till Alsters Herrgård och kika, kanske ta en glass medan vi väntade. På väg dit passade vi på att titta på Frödingestenen och så mötte vi en holländsk familj som vi passerade på väg till bilen tillbaka. Väl på Alster, så var området snyggt skött, fint och kulturhistoriskt intressant men glassen kostade 70:- (hjälp!) så det blev inget fika. Istället gick vi ner i Bäverdalen nedanför Alsters, som var en vacker del av en vandringsled.


Solareturen öppnade lite innan 12 så vi blev dessvärre inte först in den dagen (folk stod, satt och vankade omkring utanför i en någorlunda köbildning). Men frukten icke, vi fann de bästa fynden! 4 sjalar till frun, 30 gardinkrokar, 1 poster över det bibliska Israel, 1 ny Igor till Ejra och ett par klassiska seriealbum från 80-talet till mig. En sådan bedrift som att handla begagnat krävde något fiberfattigt. Det blev lunch på Burger King fast vi egentligen letade efter en Max-restaurang (som om det vore bättre? Ja, det smakar lite mer mat.). När vi sedan åkte mot den andra Solareturen som låg i Kroppkärr passerade vi Max-restaurangen bara på andra sidan gatan från Burger King. Typiskt. Det var inte helt lätt att hitta där borta så vi frågade en äldre dam om vägen. Hon visade sig vara från Skåne (från Lund) och berättade att Solareturen var sommarstängd. Vi tog turen förbi Bergviks köpcenter istället, köpte nya skor och kollade runt i allmänhet innan vi for tillbaka till Bomstad. Det är så härligt med Vänern där, bland alla höga tallar och blåbärs- och lingonris i skogarna. Jag kunde inte hålla mig längre och skuttade i det kalla vattnet. Frun tyckte att det var för kallt och betraktade mitt hundsim med ro, innan det var dags för kvällsmat: grillspett med potatismos.


  
  

Summary in English:

July 14th.


We woke up at reasonable time and after some morning cosy we ate a steady (?) breakfast. Those second hand shops we had pin pointed were Solareturen and Gengåvan and we were certain they opened at 10, but after a closer look outside the Solareturen shop we saw they opened at 12. Oops. But instead of just hang around and wait for two hours we flipped through our "Welcome to Karlstad" booklet and found out we could easily go to the Alster mansion not too far off. Maybe we could have ourselves an ice cream too? On our way there we made a stop by the Frödinge-rock (Gustaf Fröding was a poet born at Alster) and on our way back to our car we met a Dutch family on their way to the rock. At Alster the environment was stunning, nice cultural historic buildings and all, but the ice cream cost ridicolously 70 SEK (help!) so no fika for us. Instead we took a short hike along the beautiful Bäverdalen (Beaver Valley) trail just below Alster mansion.


Solareturen opened a little before 12 'o clock so we weren't the first ones in, sad to say (people were standing, sitting and wandering to and fro outside in a somewhat queueish order). But faint not, we ended up with the best bargains! 4 scarfs for my wife, 30 curtain hooks, 1 poster over Biblical Israel, 1 new Igor for Ejra and a couple of 80's comic albums for myself. Such an accomplishment as shopping second hand stuff was in need of something low on fiber. We had our lunch at Burger King though we intitially searched for a Max restaurant (as if that would be better? Well, it tastes of food). When we later drove towards the other second hand shop that was in Kroppkärr quarter we passed the Max restaurant, just on the other side of the street of Burger King. It figures. The other place wasn't that easy to find so we had to ask for directions. The lady we asked, it turned out, was from Lund and told us that the place we were looking for was closed down for the summer. They had a large shopping centre (Bergvik), where we bought some new shoes before we went back to the camping. It is so nice with Vänern there, among the tall pine trees and blueberry- and lingonberry shrubs all over the place along the forest trails. When we got back I couldn't contain myself any longer, and jumped into the cold water. My wife thought it was way too cold and observed my dog swim with content before it was time for supper: mashed potatoes and barbecue.


  
   


15 Juli.


Idag åkte vi med en bussbåt. Den som gick kl 18 skulle bli bäst i tid, så innan dess gjorde vi en sväng i staden för att undersöka centrum. Där vi parkerade bilen kunde vi stå tills imorgon 16 juli. Vi busringde lite till Tofsarna också men Lill-Tofs fattade ingenting och la på luren i örat på mig. Ha, ha...! Butiken moviestore hade dessvärre bara öppet på lördagar under juli, så det blev inget med det. Som vanligt så blev vi väldigt svultna, så vi beställde asiatisk mat på övervåningen av en galleria. Det smakade faktiskt bara sådär. Nedanför kunde vi skymta en stor Myrornabutik som man fick åka rulltrappa till. Vi fann inget speciellt där, bara smärre fynd, innan vi gick vidare. Det fanns ett par till gallerior och ett litet torg där vi gick fram i Karlstad. Inte allt för imponerande tyckte jag, fast de hade också en liten biograf, vilket ger pluspoäng.


Den mystiska Tempel riddare orden hade också ett säte i Karlstad. Vi gick runt lite i staden fram till kl 16.50, då vi tog oss till Slusswakten för att därifrån kl 18 fara ut på kanalerna. Medan vi väntade åt vi glass (min till halva priset då den hade blivit avfrostad en gång). När båten väl kom fick vi en äldre dam som guide som förutom wermländska kunde engelska, franska och tyska. Turen var mycket intressant i början med många nedslag i stadens historia men det mattades av mot slutet i takt med att det blev kallare ute. Vid Mariebergsskogen, dit vi ska imorgon, fanns en väldigt snygg utomhusteater. När vi kom hem igen var vi förstås svultna (igen!). Imorgon kanske vi antingen hyr trampbåt eller tar en runda minigolf innan vi åker in till Karlstad en kortis. Sedan ska vi åka söderut till fruns familj och titta till vår hund.


   
  


Summary in English:

July 15th.


Today we have tried buss-boat. The one who would depart at 18 would suit us best, so before that we investigated the city. We parked close to the tourist office and the car could be there until tomorrow, July 16 if we wanted it to. We made a prank call to or friends the Tassels too but Little-Tassel didn't understand and hung up on me. Ha, ha...! The shop Moviestore had open only on Saturdays so it was their loss. As usual we became starving before too long, so we ordered Asian food on the second floor at a galleria. It tasted so-so, to be honest. Down below we could discern a larger Myrorna shop (second hand) you could only reach by escalator. We didn't find too much, so we moved on. As we strolled around in Karlstad we found some museum, a couple of more gallerias and a small square. Not too much to impress me, although they had a cinema, which scores extra points.


They also had the mysterious Templars of honor and temperance in Karlstad. We walked around in the city until about 16.50, then we went to Slusswakten dock. From there we would then go by boat through the canals in Karlstad. While waiting we had some ice cream (I got minefor half price since it had been defrosted once). When we finally were seated in this tourist boat we got an elderly lady for a guide who, besides her local dialect wermlandish, also knew English, French and German. Impressive. The tour was very interesting at first, with stories from the city's history. But in the end it became a bit boring, even as the day got colder. By Mariebergsskogen (Marieberg forest quarter) was a very nice outdoor theatre. Tomorrow we'll go there. When we got back to our tent we were starving (again!). Maybe we will rent a pedalo at the camping before we go to Marieberg for a short stop. Later we need to go down to the in-laws in the south, and also check on our dog.

  
  



16 Juli.


Morgnarna är sköna här. Eftersom jag vaknar så tidigt ändå brukar jag passa på att vandra lite på stigarna runt campingen. Det är ganska fränt att se solen gå upp mellan träden. Imorse mötte jag en dam med en väldigt söt valp som påminde lite om Ejra fast det var en annan färg på den här lilla vovven. Efter ännu en stadig (?) frukost, ta ner tältet och nyckelinlämning så styrde vi in mot Marieberg, fast det är alltid lite svårt att köra i nya städer. Det är så många saker att tänka på: trafiken, vart man ska och svänga i rätt tid. Vi kom dit i allafall, och kunde utforska området i god tid. Det var ganska varmt den dagen, och väldigt opassande att bli osams, vilket vi blev lite grann. Karlstads vara eller inte vara som framtidens hem passerar till och från som osämjans stora ämne. Men efter att vi gått runt en sväng bland djur, upp i ett utkikstorn, tagit kort på en trollslända så blev vi sams över en glass. Solen lyste fortfarande när vi sedan lämnade Karlstad för den här gången. Vi får se när vi kommer tillbaka. För mig var det inga riktiga aha-upplevelser, fast jag kan tycka att dialekten var fin dock.


När vi kom fram till Östergötland hade det blivit lite sent men kvällssolen sken som vilken fin sommar som helst. Fruns familj har en liten sommarstuga vid en sjö dit vi nu åkte. Där hade Ejra fått leva vilt som en liten varg under tiden vi varit i Karlstad och det syntes på henne att hon var lycklig.


  
  
  


July 16th.


The mornings here are wonderful. Since I wake up so early anyway I often take the opportunity to walk in the forest on the trails. It's quite nice to see the sun go up between the trees. This morning I ran into a lady with a little puppy which reminded of Ejra but it had quite different colours. After yet another steady (?) breakfast, picking down the tent and the handing in of keys we drove towards Marieberg, though it can be hard to find your way around in new cities. There are lots of things to think about; where you are going and turning in the right moment. The main thing is that we got there, and could explore the area in good time. It was pretty hot that day and very inaporpriate to get on each others nerves, which we did. As often before, it dealt with Karlstad's be or not to be as our future home. After walking around for quite a while among animals, up and down a look-out tower, catching a dragonfly with the camera we made up over another ice cream. The sun shone strongly when we left Karlstad for this time. We'll see when we come back again. I had no real peachy impressions, still I can find their dialect rather nice.


When we later reached Östergötland it was a bit late and the evening sun shone like any other nice summer. My wife's family has a small summerhouse by a lake, to which we now went. Our dog Ejra had been living the free wolf life there during our stay in Karlstad and I could tell she was happy.