Den 30:e november / November 30th

Nu är det 31 dagar kvar på året, dags för bokslut? Den här dagen har ett gammalt talesätt över sig: "om Anders braskar skall julen slaska (braska = bli kallt)". Jag vet inte hur det är med den saken, och vem är nu den här Anders? Kanske det är dagen 30/11 själv? Det stämmer nog, för namnsdag idag har Anders. Idag är det + 4 grader så om man vore vidskeplig betyder det alltså att det blir kallt på julafton. Uppvärmning av vår jord sätter nog stopp för vintern ändå och så får de en rejäl snöstorm i Kenya istället. Tänk om allt skulle vändas upp och ner så att vi fick tropiskt klimat här uppe med malariamygg och krokodiler.

Dagen är mest känd i Sverige för att Karl XII blev skjuten i Norge i slaget vid Haldens fästning (Fredriksten) 1718. Det har hållts vissa marscher runtom i Sverige för att hålla minnet av det, mest av övernationalister som ogillar invandrare och vill hålla Sverige "rent". Karl själv, enligt historiska källor hade ju både turkar, österopéer och andra i sin armé, så det blir ju lite konstigt med moderna hata-invandrare-marscher. Jag vet inte om det är så bra att fira någon på det sättet, för att han ville kriga som en galning. Andra marscher har börjat gälla som har ett annat budskap, där man ska minnas slaget i Norge som något att ta avstånd ifrån. Historia kan var intressant och lärorikt men man ska nog veta vem man upphöjer, varför och hur.

Summary in English.

Today we have 31 days left of this year, time to have a summary soon? For this day there's an old superstitious saying: "If Anders be cald, then yule will be rinan (cald = cold, rinan = rainy/slush - Old English.)." Anders is the name in the calendar on the 30/11. I'm not sure if thatt would be true, it means that since today we have +4 degrees outside, we'll have a biting cold Christmas. I guess the up-n-coming global warming will halt that and Kenya will have a blizzard. What if everything would be turned on an end and we'd have malaria mosquitos and tropical climate with loads of crocodiles.

This day is, however, most famous for the death of the king Carl XII in Norway at the fortress of Halden 1718. All over Sweden there are marches to commemorate the event, mostly done by ultra-nationalists who can't stand immigrants and want to perserve the Swedish "blood purity". According to historical sources, Carl did enlist both turks, eastern Europeans and other nationalities to his army, so the modern "hate-immigrants" marches feel a bit misplaced. I'm not convinced it's such a cool thing to commemorate a person who really was a war-monger. There are plenty of other marches that carry a different message, that the battle in Norway is someting to distance oneself from. History is interesting and can be educational but one should know who you are giving an elevated role, why and how you do it.


Karl XII

Ännu ett moment avklarat / Another part finished

Idag (26/11) så hade vi vår fysiska del av examination 3. I vår grupp samlades vi en timme innan vi började för att gå igenom alla moment som vi skulle ha i vårt tema "vet du vem du är?" och följdfrågan "vet du vem du är om det du inte är inte fanns?". Efter våra gestaltningar följde ett mycket intressant samtal om hur vi skapar våra identiteter. Den andra gruppen hade också ett tema som följde vårt, så det blev en fin avrundrning. Men vi dyker så djupt in i lite psykologiska utmarker att det ibland blir lite jobbigt kan jag känna. Det avslöjas saker för mig själv om mig själv som kan vara lite jobbiga att bearbeta.

Efter vi var klara så skulle vi snöra på oss skorna. Då gick brandlarmet! Det hörs överhuvudtaget inte alls i dramasalarna, tur att ett par som hade gått ut i förväg kom tillbaka och sa till oss.

Jag tog tillfället i akt att besöka Sci-fi bokhandeln som nästan nyss har öppnat portarna i Malmö. Den är mycket mindre än de i både Göteborg och Stockholm men samtidigt mysigare kan jag tycka, med ett perfekt läge, inte för uppenbart och inte för svår att hitta. Jag hittade (årets julklapp för medie-populärkulturnördar?) en kul bok som jag har tänkt att ge bort men också skulle vilja läsa själv: "The Zombie Survival Guide". Den är en humoristisk bok som beskriver zombieutbrott som om det vore en möjlig verklighet, vilket jag tycker är galet.

Nu får jag nog ägna frun lite uppmärksamhet, hon har dragit sig undan med en bok. Vanligtvis betyder det att hon tycker jag är frånvarande och tråkig, får väl försöka ändra på det. Men jag är nog lite låg idag, tänkt en del på Mikael och saknar att kunna dela t.ex. snack om The Zombie Survival Guide, Star Wars eller bara garva ohämmat. Jag skulle nog vilja ha fler vänner som delar mina intressen tror jag. Hur göra då?

Summary in English:

Today on the 26th we had our physical exam, the third one at Uni. We made some preparations an hour before and I think we pulled it off rather nicely. Our theme was "Do you know who you are?" and we also had a follow up question that was more philosophical in nature: "How do you know who you are, if what you are not, would not exist?".  The other group also did something in the line of our work so we had a great discussion afterwards. This course is interesting but it often mess with my head since we are travelling in the outskirts of psychology. It reveals things that aren't always so pleasant with yourself.

When we were due to leave the building the fire-alarm had gone off and we hurried out. Lucky us, a couple of the others had gone ahead and ran back to tell us. We then heard the alarm, but it was not to be heard in our drama rooms. That's bad!

I took the opportunity to visit the Sci-fi bookshop that has newely opened in Malmö. The shops that exist in Stockholm and Gothenburg are larger than the one in Malmö but this new one is more cozy, you might say. I bought this funny book today: "The Zombie Survival Guide". I have thought of it as a Christmas gift but I think I would want that for myself someday too. It seems like it's written in a way that takes Zombies seriously at the same time as it's just plain humor. I really liked that.

Now I reckon I ought to give my wife some attention. She has withdrawn with a book and it often implies that I don't give her enough attention and/or she thinks I'm boring. That is something I need to remedy. I feel a bit low, I think of my friend Mikael. How cool it would be if I could talk to him about..for instance the Zombie Survival Guide or Star Wars or just laugh out alouid with him. I feel I would very much like to have friends to share stuff like this with. How shall I accomplish that?





Värdefullt / Precious



Idag den 25 november har jag jobbat i nallebutiken Build-A-Bear i över ett år, vi började den 6 oktober. Det är dags att summera lite hur det har varit hittills. Jag tycker att det i början var lite stapplande att komma in i rollen som nallebyggare: att stå i kassan, hur man skulle kunna leva upp till att vara en positiv förebild för gästerna och leva i bra förhållande till arbetskompisarna. Vägen har varit lite krokig då jag ofta har fått ge efter andra saker som krockat med jobbtiderna men det har varit värt det hela. Att ha varit utan jobb så länge när jag väl kom ner hit till Skåne har verkligen inte varit någon höjdare. Så det är inte för inte som jag är tacksam, glad och sprallig för mitt jobb. Jag tror nog att det är mer än bara ett jobb för mig det här, precis som med Tomteland (www.santaworld.se) i Mora. Jag kanske inte tjänar storkovan eftersom jag inte jobbar så mycket, tack vare studier som också ska skötas. Men å andra sidan får jag något ut av att vara nallebyggare som inte kan mätas i pengar. Just det här med att få göra människor glada i en sorts lekfullt allvar trivs jag väldigt med. Sedan har ju människor åsikter om jobbet, men det är ju ett fritt land (än så länge). Det är några som inte tycker jag ska ta så allvarligt på detta, då det "bara" är ett extrajobb.

En väldigt positiv förmån hittills har varit att få göra tjänsteresor (mat och resa betald) till butiker i Danmark och träffa nallebyggare där att samarbeta med. Jag tycker om varje tillfälle jag får att lära nya danska ord och få göra ett litet inhopp i den danska språkkulturen, som den språknörd jag är. När man är i en butik i Danmark så blir man efter några timmar ganska bra på att få koll på det danska talsystemet. Det hjälper väldigt mycket faktiskt. Visst kan man gå över till engelska om det kniper men det känns lite fegt när danska ändå är ett grannspråk. Man får väl anstränga sig lite! Det är helt möjligt att förstå och till viss mån även tala danska (med kul svensk brytning) om man vill. Hittills har jag varit till (utan inbördes ordning till bilderna) butiken i Köpenhamn (Tivoli), Fields nära Österport och den i Lyngby. Vikingnallen kom med ändå, för att den såg kul ut.




Så visst trivs jag med jobbet. Nu i oktober så fick vi vår första tass på vår namnskylt för att vi har jobbat ett år. Jag blev så glad för det på något vis. Det känns som att man blir omhändertagen på ett sätt som jag inte har varit med om inom en annan koncern eller på ett annat jobb. Hmm...men det är ju så, det liknar inget annat jobb! Och som jag nämnde någon gång förut så fungerar det också väldigt bra med arbetskompisarna förutom en som jag fortfarande inte får något riktigt grepp om. Men det verkar som hon ska ta tjänstledigt ett tag nu för en längre resa. Jag fattar inte vad det kan vara - det är klart att man inte kan ha bra kemi med alla i hela världen. Hur skulle det se ut egentligen?

Det enda som jag går och är rädd för är väl att jag pga klantighet ska mista jobbet. Vi har lite som inom baseball, tre slag och sedan är man ute - även om de inte håller så hårt på det i de Skandinaviska butikerna kanske. Men just det här att bli prickad känns hårt. Jag vet att jag inte ska tänka så men det ligger hela tiden i bakhuvudet och gnager: om jag skulle komma försent en gång för mycket och det skulle göra så att jag miste jobbet. Många skulle nog tycka att det vore att överdriva - det är ju bara ett jobb, gå vidare. Jag trivs så bra där att det vore en obehaglig förändring att behöva ge upp det känner jag nu.

Så, ett år har gått... hoppas jag får fortsätta leva nalledrömmen ett tag till.

Summary in English:


Today, the 25th of November I have been working at Build-A-Bear for over a year, we began on October 6th. It's time to do a short summary of it all. Honestly, at first I felt it to be quite hard to become a bear-builder; all this with standing by the register or being a good role-model for our guests coming into our shop. The road has been narrow but it has all being worth of giving up other things that might and has collided with the job. After having been without a job for so long ever since I got here to Scania I feel so fortunate to have this now. To me, even if it's part time, it's more than just a job. Very similar to Santaworld outside Mora (www.santaworld.se) I feel that it gives payment in other currency than just money. The happy faces and smiles gives me so much in return, even if people in my near surroundings would view upon it otherwise.




One of the benefits of working at build-a-bear has been the trips over the strait to shops in Denmark, all included with travelling and food. It has been fun to be able to work with co-workers in Denmark, I love every opportunity I get to fill my Danish vocabulary with new words and also try my own Danish among Danes. After ever so many hours in a shop in Denmark you really get the hang of the Danish number system. It sure helps a lot, sure you can switch to English at will but that could be considered lazy since it's a neighbour-language. It is perfectly possible to understand Danish as a Swedish person, and even speak in Danish (with a cool Swedish accent!) if you want to. So far I have been to the shops in Copenhagen, at Fields and in Lyngby.



So sure enough, I am enjoying my job. It's more than a job - just because it doesn't look like anything else that I have done so far. On our 1-year-anniversary we got our first paw on our name-tags. I thought it was something special, a recognition of some sorts. Everything is peachy - and as I probably mentioned before there is only one that I haven't come to terms with, but apparently she is due to leave for a longer trip in January. You can't work well with everyone or see eye to eye all the time. That would be strange, right?

My only fear is just to loose my job. We have it set like in baseball; three strikes and your'e out! I don't think the shops in Scandinavia are so stern with their policy but nevertheless it sort of hangs over me. I'm slightly terrified of being too late for work, that it would indeed cost me my job. Many might think I am exaggerating and blowing it up into porportions but I really like it at my job.

So, a year has past...hopefully I can live the bear-dream a while longer.


Att leva i hets / How to live hectic

Ibland blir det så att man tar på sig en massa saker eller anmäler sig till aktiviteter frivilligt utan att kanske tänka på vad man håller på med. Så känner jag lite nu. Först och främst i livet bland aktiviteter kommer mitt jobb: nallebutiken i Triangelns köpcentrum. Det är så fantastiskt bra jobb, kul med variation och skojiga medarbetare. Det påminner mycket om Tomteland fast det inte är lika mycket teater över det hela. Jobbet är viktigt eftersom det ger oss mat på bordet. Det går på ett fortlöpande schema där vi hittills har fått skriva när vi kan jobba en månad i taget (om vi t.ex. befinner oss i november månad så ska vi skriva när vi tror att vi kan vara på jobb i december). Men nu har det ändrats till två månader i taget. Sista anmälan om att kunna jobba i jan/feb skulle alltså lämnas in i november. Det har visat sig vara lite struligt,

För, eftersom jag också studerar så blir det lätt lite knivigt vad gäller skolans schema, att det ska passa in med jobbet. Lite krockar får man räkna med, och cheferna på jobbet är verkligen inte omöjliga. Man kan pussla hit och dit så att det kan passa med andra aktiviteter i livet. Scheman blir lätt överlappande i det oändliga, speciellt som högskolan inte lägger schemat för våren för i mitten av december. Därför blev det lite rysk roulette att pricka in jobbdagarna för jan/feb. Jag hoppas det går vägen. Kursen "Pedagogiskt drama" I-IV inne i Malmö är verkligen intressant. Ibland lite för intressant då jag kommer underfund med sidor hos mig själv som jag kanske skulle vilja ändra på och så ges det också information till hur man skulle kunna göra. Kurs ett är nu godkänd och klar, kurs två har gått in i en ny fas och en klass på 18 personer har just blivit 9. Det är annorlunda.

Mitt emellan så har den frivilliga teatergruppen Teaterfolket hamnat. Nedan är en bild som också sattes in i de större tidningarna här nere i Skåne, vår version av bröderna Grimms "Askungen", som vi spelade i februari 2007. Det schemat för både repetition och speldagar för den nya uppsättningen, "Klas Klättermus", måste också finna en plats i mitt ekonomiska och tidsmässiga liv. Det känns inte som jag riktigt kan ge 100% i den gruppen. Det är ju "bara" ett fritidsintresse på ett sätt. Vi har ändå kommit en bra bit på väg redan, så jag känner det som att jag skulle vilja försöka ge det en chans. Om jag gör det blir det en fin trilogi av pjäser och också bra att ha i sitt konstnärliga CV längre fram.

Efter alla dessa scheman har blivit gjorda har det tillkommit en till aktivitet som nästan jämt krockar med de ordinarie scheman jag har. Den är också frivillig, en cellgrupp eller bönegrupp med folk från en kyrka i Landskrona som vi har börjat gå till. Det är mycket nu...

Fler scheman som hetsar på är väl hur vi ska göra i jul. Vart ska vi åka, om ens vi åker någonstans? Det är 45 mil mellan våra föräldrapar och vi är inte helt bekväma hos våra respektiva svärfamiljer någon av oss. November blir december innan vi hinner blinka och vi har fortfarande inte bestämt hur vi ska göra. Det blir ju lite rörigt. Föregående jular har vi antingen varit i Edsbyn eller så har vi varit hos våra egna familjer. Det fungerade bäst tyckte jag, fast det var ju tråkigt att inte få vara med frun min. Jag antar väl att jag borde "bjuda igen" genom att fira 2 jula på rad uppe i Jursla men jag vet också vad den miljön gör för mig - jag blir en liten försiktig och tyst Christian. Vilken hets att få ihop allting! Tänk om vi skulle stanna i Skåne? Det vore inte heller kul då vi knappt känner några här nere, och de ska väl ändå bort till sina familjer. Hm, jag får väl hetsa vidare med alla scheman hit och dit ett tag till verkar det som.

English summary:

Sometimes you are busy with too many things and sign up to even more things that you can handle. That is the case in my life right now. First of all among all my activities is my job at build-a-bear. That is the top proirity since it puts food on the table. We now get time-table forms to fill out for two months in a row, which messes up the rest of my planning with other things.

I also have the educational drama course to take care of at universiyt of Malmö, it is nr two on my list and is developing into almost a life-changing experience. You really look at yourself differentley, sometimes it's kind of unsettling. The time-table from my work sometimes go against the one set at Uni and it gets a bit complicated at times. However, my bosses are cool people and anything can be fixed with a flick of a pencil.

In between these two "activities" is the drama group I'm a part of; Teaterfolket (Theatre People). It's nothing I get paid doing, apart from the reward of being on stage. That time-table also sometimes collide with either uni or work, so then I need to make my priorities. I don't feel I can give 100% in this group due to this - but still we have advanced quite a bit as far as the reading of the script and all. It would be nice to make it a trilogy, this production being the third with the same group. It would be nice to have for the artistic CV.

Another thing to make our lives hectic is the fact that we don't know where to celebrate Christmas. Where should we go, if anywhere? We don't feel totally comfortable in the prescene of each other's in-laws and it's 45 Swedish miles between the families. The previous years we have either (for the two first years) spent Christmas up in Edsbyn with my family or been separated to spend it with our own families. I thought the latter worked best even if it wasn't by any means an ideal situation. I guess we need to decide before November turns into December. Hectic living...


Askungen / Cinderella 2007


Blir det en tredje gång med Teaterfolket?
Will there be a 3rd time with the drama group Teaterfolket?


Neyo

Igår den 8 november var det röj i Triangeln inne i Malmö. Redan när jag kom till jobbet hade de börjat rigga upp ljudet och bygga en scen strax utanför H&M. Eftersom började jobbet och dagen flöt nästan på som vanligt, förutom att folk vblev mer och mer luggade av hur allt rörde sig i centret ju närmare kl 18 det blev. Då skulle nämligen NEYO ge en "gratiskonsert" (sponsorer AB?!!!!) mitt i Triangelns köpcentrum. Vilket tryck det blev, vilket oväsen från publiken! Jag fick en liten frist att gå och undersöka läget. Det var som att alla butiker hade tömts på kunder (förutom vår butik).

Tydligen lanserade Telenor en ny musikmobil i år och så var väl Neyo med på ett hörn. Av de 3 konserter som han skulle ge i Sverige så hamnade den i Malmö just i vårt center. Det är bra PR. Jag har faktiskt dålig koll på den här Neyo men att döma av alla dessa ungdomars skrik och sorl så är han nog hip, i en hip-hop-r&b-värld.

Summary in English:

Yesterday the shopping centre Trianglen (The Triangle) in Malmö was visited by the singer NEYO. I could see the preparations for the show as soon as entered the building, and then it was 5,5 hours away from when it would actually begin. Telenor launched the new music mobile phone and Neyo would have one of his 3 concerts in Sweden in our centre. That is good PR I tell you. We could hear the noise from the crowd even in our shop and it's only a 2 minute walk away. All the shops were empty of people (save ours!), it was a bit weird. The teens were all hyped up about it as they were running past. What a crazy night!

Det gör ont när scheman krockar - Time-table chaos

Jag har scheman att hålla isär vad gäller teatern (frivillig, ej något betalt - bara äran att vara på scen) högskolan och jobbet i nallebutiken. Det har blivit så att hos nallarna ska man fylla i 2 månader i taget när man kan arbeta. Krocken består i att högskolans schema för jan/mars inte är satt än därför att jag går en kurs där och inget program. Hur ska jag då kunna veta nu vad jag gör på högskolan i jan/mars och kunna anpassa det til schemat från nallebutiken som ska vara inlämnat senast den 10/11 nu på lördag? Arghh... för däremellan så kläms teaterns speldagar. Det schemat är faktiskt klart på många sätt. Men det hjälper ju inte. Om jag inte vet vilka dagar jag måste vara på högskolan så lämnar det bara helgerna fria att jobba på i jan/feb...de dagarna i sig är ju speldagar på MAF, så det krockar bra.

Frun tycker att jag borde säga upp teatern i år. Det vore lättast att göra. Faktiskt så halvtrivs jag bara i den gruppen, speciellt nu efter att ha läst "Kommunikation för ledare" av Björn Nilsson och Anna Karin Waldemarson så förstår jag min roll i just den här gruppen. Jag är den som inte säger så mycket och den som man kan ha lite roligt med, ska inte sticka upp alltför mycket. Det är ingen roll som jag är särskilt nöjd med och efter att ha läst boken så förstår jag att de sociala rollerna flyter runt och vill inte ha förändring. Om förändring kommer så blir det oroligt i gruppen. Kanske det behövs en ny människa där ändå, så att allt vänds på sin ände? Det är det negativa, men det positiva är att jag får en trilogi av barnteater i rad. Det vore skoj på många sätt att vara Bamsefar. Han som spelar Brummelman är verkligen kul och att få ha gjort en till produktion som jag kan lägga till mitt konstnärliga CV vore bra. Dessutom tänkte nog några från norr komma ner och se den. Men nu vet jag inte hur det blir. Jag måste in med "när kan jag arbeta jan/feb" till nallarn innan lördag i varje fall. Argh igen...

Summary in English:

I hate it when time-tables collide. Now I need to balance between the theatre (non mandotory and I don't get paid), work and university. Maybe I will drop the theatre this year?