v. 34 / 2006

Måndag:

Skulle vara i Malmö 11.20 för "rond 2" i intervjun för Build-A-Bear, men kom som vanligt tidigt in med bussen. Traskade runt i en morgontrött stad. Fullt av tält och bodar för Malmöfestivalen. Det första jag gjorde var att lokalisera vart jag skulle; First Hotel. Klockan var väl runt 9.30 då. Lång väntan innan jag skulle dit. När det väl var dags så kändes det lite kul att kunna gå till receptionen och säga att jag hade en tid för intervju. Paparazzi, jag? Haha. Som förra gången så verkade det vara fortlöpande, det satt en tjej jag kände igen från förra Måndagen där och när hon blev kallad in i ett av 2 konferensrum kom en ny person till väntrummet, där jag satt. Samma lag från förra måndagen var där minus norrmännen. När det var min tur kändes det tydligt att det var "rond 2". Frågorna var mer allvarliga och dirketa. Tror det gick bra ändå, man kan ju inte vara annat än ärlig, sedan är det inte i mina händer längre. Efter det så utforskade jag området kring First Hotel och fann både en bra ICA-butik och skojiga Dreams Comicware (hade rea, säg inte att de ska stänga). Klockan var nog efter 13 när jag hade avverkat själva festivalområdet i Malmö. Det var mest matställen just då, kanske det blir mer fart o fläkt kvällstid. Tog även en lov till bokhandeln Books & Coffee, som hade 50% reapriser på ALLT (ska de också stänga?). Jag hann precis med bussen som är hemma före 14. Som den arbetslöse och tidsrike man jag är har jag utvecklat ett kräset Tvtittande och följer Smallville. Inte skratta.... en kille jag kände (gitarrist i hardcoreband) var fasklistrad framför serien Matador vare sig han ville det eller ej. Annars lugnt...

Tisdag:

Besökte mitt kära AF idag. Missade att komma på ett av deras möten och blev avanmäld. Fick påminnelse av damen min att jag är dålig på sådant som är administrativt och potentiellt viktigt..och det är sant. Fick cykla hela vägen till AF och anmäla mig igen. De satte upp mig för en ny tid för "basinformation" nästa Tisdag och nåde mig om jag inte dyker upp då. Hoppas försiktigt på nåd att få björnjobbet istället. Mötte upp med frun inne i Malmö efter att hon slutat jobbet för dagen och så gick vi där en stund, kollade lite grejor och så hittade jag ett par nya butiker i en liten galleria som verkade kul. Bl.a. en sak till min engelska väns födelsedag. Började städa och dammsuga lägenheten. Lite illa med heltäckningsmatta över HELA golvet. Vädring av sängkläder gjorde sitt. Dö, kvalster, dööö... Kvällen annars utan anmärkningar. Frun är alltid sömnig, stel och trött medans jag är understimulerad när hon kommer hem. Blir lätt lite avslaget då. Vi kunde göra något tänker jag, spela TP, kubb eller lite Fia. Varför inte en del fysiska aktiviteter som cykla långrunda eller kanske ta en promenad? Men det kanske ändras senare när hon har slutat jobba. Det blir mer skola i och för sig, men hon är väl inte så lika trött eller alltid med träningsvärk hoppas jag. Det är som att jag inte vågar ta i henne för att jag kanske kommer åt en öm punkt.  Jag är lite frustrerad på livets områden pga det här. Mer kanske jag inte behöver skriva här.

Onsdag:

Regnat hela dagen idag kan man säga. Frun ville baka muffins som avsked på Torsdag då hon slutar jobba, men vi hade inte allt som behövdes så jag tog cykeln till Lomma. Regnkläder på och så ljusets hastighet till Lomma. Hårda regndroppar! Och så ringde de från Build-A-Bear för att välkomna mig ombord! HURRA!!! Jag blev så glad att jag inte visste vad jag skulle hitta på. Som jag har väntat. Äntligen var det "min tid" att skina. Jag har länge velat ha något att göra som jag skulle kunna trivas med, jobba inom en koncern som jag kan bygga en lojalitet gentemot och sträva efter att föra i hamn. Känns lite pionjär det här, eftersom det är den första butiken i Skåne, och lilla jag får vara med! Jag har inte varit så här nöjd på mycket, mycket länge och jag ser fram emot att få använda både knoppen och kroppen. Det kommer att bli intressant. Tack vare den hårda träningen hos Tomten från år 2000 så känner jag mig både redo och tacksam, att ha fått träffa så många människor på trollstigar och i guidningar kommer att vara till stor nytta här. Lånade (fantastiskt med gratis film) "Jimmy Grimble" från Lommas bibliotek. Få se om den är någe bra. Robert Carlyle är med, så det kan nog bli intressant. Kvällen ägnades åt att baka muffins. Det blev två sorter, en med bär i och en med dumlekolor. Bägge var utsökta! Imorgon ska jag åka över till Tofsarna och se över deras lägenhet. Vi skulle ha gjort det tidigare, men vår bil har fått drivknut och får inte köras med. Lite träligt att få tvärnit på 110 väg...så det är cykel som gäller tills vi har råd att få hjälp med bilen.

Torsdag:

Cyklade till Tofsarna genom ett Lund som jag inte har sett förut. Nu har jag sett nya hus, minsann. Jag hamnade på en massa avkrokar, vägar som jag sett från bilrutan ibland visade sig inte fungera med bilförarens logik och jag hamnade snett, galet och till och med lite vilse. Visst fanns det ett par cykelkartor här och där, men de var dekorerade av klottrare att man inte såg något (Argh!). Det tog mig lite över en timme att komma fram. Jag var helt slut och tog mig 2 glas vatten när jag kom in i lägenheten. Vattnade blommorna och pustade lite innan jag skulle hem igen. Hann komma hem i god tid till Smallville igen. Den serien börjar bli lite flummig nu, men, men.... Sände ett sms till en nissekompis i Mora som jag fick från broder Lilleman: "Idag är det exakt 4 månader kvar till Jul. -Hälsingingar Tomten". Svaret jag fick var så klassiskt kul, varför jag känner att det måste komma med här:

"Aha! Avslöjad! Det är alltså du som är Tomten...nu har jag dig på kroken: femtio miljoner dollar på ett konto i Schweiz ska jag ha, annars går jag till pressen."

 Det var fruns sista dag idag. Hon var trött men ganska nöjd. Det slutade med att vi såg lite på TV och öppnade en av de 2 vinflaskor som vi fick av broder Bäverhoyt, kollade på "Jimmy Grimble" och iallafall jag blev väldans sömnig. Saken är den att jag liksom Sir Vääs i Disneys Robin Hood inte tål starkt. Helt seriöst, jag blev väldigt pratig och allmänt pinsam när jag o frun var i hennes familjs sommarstuga en kväll. Ett stopp på vår semester genom halva Sverige. Jag drack några Cider och snart var vindpåsen (munnen) igång. Filmen om Jimmy var väldigt brittisk, vilket är positivt, och den var lagom mysig och allvarlig samtidigt. Knäppast var den där MC-knutten som hans moder blev uppvaktad av. Helt... konstig. Jag tror att filmen får 3/5, helt godkänd. Nu är jag trött. Snark..... ge mig en kudde.

Fredag:

Började dagen med att springa en runda så svetten lackade. Att det ska vara så svårt att bli av med päronformen på kroppen. Jag vandrar, cyklar och har återupptagit springandet igen, ändå händer inget märkbart på kroppen. Det måste vara för att jag äter fel ännu. Ska nog försöka med 50/50 metoden igen med halva tallriken med mat o andra halvan enbart grönsaker. Det är ju sjukt att all bra mat som gör kroppen gott och friskar upp den ska vara dyr medan allt som är fett och fiberfattigt är lätt att komma åt och dessutom eländigt billigt. Falafel och kraftiga kebaber i Lund eller Malmö är ju rena rama fällan. gott och billigt. Men i längden blir man nog kraftigt sumo av sådan mat. Jag får se positivt på saker o ting, för idag så skulle jag till Lomma igen för att återlämna "Jimmy Grimble" så det innebar ännu en cykeltur. Passade på att köpa de eviga två förnödenheterna; mjölk & bröd, när jag var där inne. Väl hemma blev jag hiskeligt trött. Inte undra på egentligen, när man motionerar så våldsamt med en ovan kropp (haha!). Innan min tur till Lomma ringde jag AF och lyckades blidka dom. Så féjen (Ugganåkersmål; bloggmästers översättning: féjen = glad, nöjd / jämför isländskans feginn) jag känner mig att jag har fått det här jobbet. Jag slipper att ha alltför mycket med dom att göra fr.o.m nu också tack vare att historiekursen i Lund börjar 1/9. Jobba..spela teater och studera samtidigt. Tänk om hösten blir bra till slut? Hmm.. drack upp det sista i vinflaskan i afton jag o frun. Jag blev lite väl varm. Klarar bara inte av när det är starkt. Imorgon ska vi till en stor årlig loppis i Lomma. Få se om vi hittar ett strykjärn kanske. Eller det där konstiga samurajsvärdet som vi ska bygga om till golvlampa. Njaa.. bara skämtar!

Lördag:

Det blev en tur till den årliga Lions loppmarknaden inne i folkparksområdet "Dansrotundan" idag. Visste inget om någon tid då det skulle börja förrän vi var framme i Lomma. Vi fick ju lov att cykla, så man hoppades lite att det inte skulle finnas alltför snygga, nyttiga eller bra grejor där. Bara tänk att åka hemöver med ett fett soffbord på 60 kg lagt över två cyklar? Arghh... Vi kom dit tidigt, för allt skulle vara mellan 13-16 i vad som skulle komma att bli en galen trängselkamp. Vi stod/satt på avstånd från kön som bildats redan 12.15 i skuggan efter vi hade delat på en glass. Det var varmt idag. När så alla fick komma in så var det tryck framåt minsann. Ugh! Armbågar i sidan, svettkladdiga armar som strök mot varandra och en och annan fot nedtrampad. Vilket galenskap! Nu är det ju så att vi är ute efter ett soffbord, något som man kan leva med en längre tid. Fast vi hittade som tur (?) var inget bord där idag. Som förra året hade de ett stort område med böcker/vinyl/CD/VHS inne i själva dansbanan. Men det var så äckligt varmt och trångt att jag knappt klarade av det. Armbågar är icke av nyttja alena! Frun kollade in kläder på andra sidan och innan dagen var slut så hittade vi 6 skjortor åt mig, 2 toppar och en sjal åt frun. Allt gick på 100 kr, fast en del var riktiga märkeskläder utan något fel på. Under hela tiden så var det en stor mörkgrå åskhimmel som låg och mullrade lite i bakgrunden. När vi skulle åka hem igen så kom blixtarna. Lite fränt att det lystes upp sådär nära. Kvällen ägnades åt att jag gjorde Chow Mein med lite Jasmineris till. Faktiskt mycket god rätt som det är svårt att misslyckas med. Till det tänkte jag visa frugan Napoleon Dynamite; kul lågbudgetfilm som man antingen tycker om eller mer drar på munnen åt. Hon tyckte inte om den särskilt tror jag. Hittills är det bara broder Bäverhoyt, av alla som jag har visat den för, som har gillat den. Imorgon drar en kyrka igång efter sommaruppehållet. Få se om vi kan göra något bra av det i höst med kyrkan. Nu är det säng som gäller.

Söndag:

Agh.... fy vilken dag. Vaknade och tänkte: "Jaha, vaken... så var den här dagen förstörd.". Tänk att man kan känna sig tom och bara som att hela världen aktivt arbetar emot en utan att veta varför, vissa dagar. Idag var en sådan dag. Vi valde att gå till en annan kyrka som hade samling vid 16.30 istället. Lathet eller bara att jag lyckades påverka frun med mitt bedrövliga humör så att vi bägge bara kände.... "neeeej" åt alltihop. Vi cyklade in till Lund i varje fall och åtminstone jag tyckte om stället. Folk var mer öppna tyckte jag, fast det var lite högkyrkligt segt ändå. Hoppas vi kan ta oss dit någon mer gång. Resten av dagen-kvällen-natten var väl inget att skriva om egentligen. Jag lade lite mer färg dock, på en ny oljemålning, och jag är nöjd med sättningen. Ska försöka få ordning på motivet i mitten sedan. Imorgon börjar frun i skolan... tänka sig; sista året, sedan är hon klar!

v. 33 / 2006

Fredag igen då, startskottet för lite summeringar. Jag börjar den här kategorin lite på känn, när det äntligen börjar röra på sig, vilket kan uppfattas som lite bekvämt eller så. Men det kan inte hjälpas. Det är alltid bättre att börja något när det inte är motvind eller att inte starta i uppförsbacke o.s.v. - ja, ni fattar säkert.

Att det skulle vara så knepigt att få jobb till o med i en storstadsregion trodde jag inte. Men det är klart att allt hänger på vilka kontakters kontakter man har. Det är ingen bra merit att ha varit utan jobb sedan hösten 2005. Nja, jag var ju faktiskt en hel vecka på Tomteland i vinter och det gjorde mycket. Men det var ju ändå för lite. Men nu efter lång tid har det äntligen börjat röra på sig. Allt började för en tid sedan när jag åkte in till Lomma och lämnade igen filmen "München". Såklart blev jag svulten (att man inte lär sig) och det slutade med att eders Christian ånyo hamnade i en pizzeria (den bästa hittills i Skåne, dock). Man slöläser ofta i tidningar i väntan på den där fiberfattiga runda maträtten och då hände det. Jag fick se annonsen som läste: "deltids- och studiejobb, stans roligaste arbetsplats". Nallar? Det var företaget Build-a-bear som annonserade. Jag tände till direkt. Vilket galet jobb... att få göra nallar. Hittills så har jag som tomtenisse sagt att jag gör leksaker o nallar, men vilken naturlig övergång att verkligen få göra dom. Hihi! Så jag slängde ihop en ansökan och Pernilla gjorde snyggt bildkollage av olika karaktärer jag spelat genom åren som jag bifogade.

Och så var vi på semester i en vecka för två veckor sedan (hängde ni med där?). Då ringde de från företaget och jag skulle få komma på intervju. Jag blev alldeles uppspelt och förvånad, efter att ha sökt runt 40-talet jobb och ibland inte ens fått svaret - "tack för din ansökan...men..." men här till och med bli KALLAD till intervju. Intervjun var nu i måndags inne i Malmömässan (gigantisk rektangel som även hyste in sci-fimässan i våras). Jag åker helst buss om jag ska in till antingen Malmö eller Lund eftersom man är mer rörlig och flexibel då, slipper tänka på p-tid till bilen och så är man snäll mot miljön med. Bussen åker längs med Amiralsgatan och ska man neråt stationen till är det bäst att hoppa av där. Dagtid har jag inget emot att gå runt i Malmö och till fots hittar jag väldigt bra vid det här laget. Från Amiralsgatan förbi centralstationen och vidare till Malmömässan tar det ungefär 25 minuter till fots. Jag kom fram lite för tidigt så jag ockuperade en bänk utanför och kände in läget. Inte långt därefter drällde det ut folk från ingången. Massor av småjäntor i 16-23 årsåldern. Efter en stund kom en handfull människor till mässan med samma mål som jag och vi gick in tillsammans. Build-a-bear hade löpande intervjuer och vår klunga var bara en i mängden.

Väl uppe så blev vi hälsade välkomna av ett gäng butikschefer samt överchefen för den Nordiska avdelningen. Det var 3 från Danmark, 2 från Norge och 4 från Sverige. Vi satt i ett konferensrum med borden ställda som en hästsko. Vid varje stol fanns det olika mjukisdjur. Vid min låg en rosa pudel i hejarklacksdräkt (!).  När man fick ett papper att fylla i där första sak var att fylla i namn under överskriften "nallebyggare" kunde jag bara le. Så kul! Vi blev lovade underhållning i slutet av intervjun. Lät kul tyckte jag. De tog in oss 1 och 1 i ett annat rum och grillade frågor. Försökte slå på nisse-charmen redan i början, så när de bad mig spontant att sjunga sa jag "javisst!" klämkäckt och drog igång med överkonstapel Bastians visa. Verkade som de gillade det. När jag var klar så gick jag tillbaka till rummet igen och försökte få igång de andra lite. Var så tyst i rummet att jag höll på att bli lite uttråkad. Lyckades få igång ett par stycken dock. När alla var klara kom den danske chefen in och frågade om vi ville ha underhållning. Och folket sade: "jaaaaa!". Vad som inte sades var att vi spontant skulle hitta på något under 2-3 minuter och spela upp det inför resten. Här fick jag verkligen nytta av den hårda träningen hos Tomten. Jag blev satt i grupp med 2 tjejer som bägge verkade lite nervöst samlade. Vi kom egentligen inte fram till något..mer än att  vi skulle använda de "nallar" som fanns. Så det blev alltså, att en hund klädd i kamouflageuniform och rullskridskor skulle ställa frågor till en rosa pudel i hejarklacksdräkt och en kanin i morgonrock med mobiltelefon. Det var exakt så underligt som det låter. Jag hoppas jag gjorde intryck nog med att sjunga "vill ni se en stjääärnaaa....seeee på miiiiiig" med min rosa pudel. :-D

Igår torsdag så ringde de igen och sa att jag är välkommen till "rond 2" på måndagmorgon. Det är väl då som allt gäller. Men det känns lite stort att ha fått komma så här långt, även om det nu inte blir något. Det finns problem att lösa; om jag nu får jobbet så kommer de att ha personalutbildning mellan 7-13 September. Samtidigt så har de en mängd "viktigt att veta" dagar på universitetet. Hur göra? Jag känner spontant att jag inte vill släppa en sådan här chans att få tjäna egna pengar istället för att behöva (enbart) blidka CSN hela tiden. Surt. Vi får se lite mera vad som händer. Det kommer med i nästa veckorapport. Nu är det dags för hemmamanssysslor. Först ska det bäddas, diskas, dammsugas och hänga tvätt........................... blir väl till att laga mat igen snart.

Varför medeltid?

En rättfärdig fråga, mina vänner. Så länge jag kan minnas så har jag varit intresserad av gammal tid och det mesta runt det, i varje fall inom den Nordisk/Anglosaxiska grenen. Jag tror det började med att man fick se IVANHOE på nyårsdagen som liten. Vilka färger, sådana modiga hjältar, tvetydiga skurkar och väna, sköna damer. :-) Även fast jag nu vet att allt är väldigt tillrättalagt och de historiska felen bara hopar sig i den filmen, så var det ju ändå startskottet kan man säga och minnet av hur det kändes att leva sig in i den är ju ändå kvar. Vi kan säga att 1980-talets Ivanhoe är en romantisk saga med viss historisk anknytning.


Renässansen är skyldig till mycket, på gott och ont. Av ondo är den syn på medeltiden som har kommit att dominera västerlandets tankar ända in i vår tid. När renässansen tagit snurr så skulle världen vara upplyst och fri från Gud, egentlig moral och det fokuserades på naturvetenskaplig filosofi. Ideal från antiken värderades högt och medeltiden var just medel-tiden, mellan antiken och ränessansens "högstående kulturer". Medeltiden var enligt filosofer på 1500-1600-talen den stora mörka svackan. I den levde människor i okunnighet och under starkt förtryck från kyrkan, det synsättet stöter man på titt som tätt när man snackar med människor idag också. Att tänka något sådant kan inte vara mer långt bort från sanningen! Medeltiden var en expansiv tid och människor gjorde banbrytande upptäckter. Tack vare kyrkans inflytande lärde sig människor läsa i större utsträckning i och med att kyrkorna grundade lärosäten så tidigt som på 1100-talet. Kyrkokritiker (eller de som ogillar allt som är kristet i allmänhet) brukar påstå att folk inte visste vad som sades i kyrkorna under den tiden, och människor bara fick någon lång räcka på latin helt utelämnade åt den maktgalne prästen. De som bodde i större städer fick nog säkert gudstjänster delvis på latin men i landsortskyrkorna hölls det på folkspråket (fornsvenska) av rent praktiska skäl. Inte många bönder i låt oss säga Trönö, Hedemora, Hagby eller Bälinge kunde latin och det låg i kyrkans vilja att folk skulle förstå vad som sades i kyrkan. Annars är det väl ingen mening med det. Om något är viktigt som jag vill att andra ska förstå i ett sammanhang i Sverige, inte håller jag mitt anförande på kinesiska för att det kanske är ett viktigt affärsspråk? Handeln med andra folkslag än nordbor förde med sig nya uppfinningar så tidigt som under vikingatiden, och eftersom människor inte har ändrats så oerhört mycket till hjärna och beteende så är det ju lite ologiskt om de helt plötsligt blev "korkade" eller oupplysta när medeltiden "började" (tunn gräns mellan vilken tid som börjar o vilken som slutar. Mer som när man knäpper händer, att de går in i varandra). När man läser lite gamla skrifter så ser man att t.ex. handelsskeppen blir större under tidig medeltid, men i Norden behåller de vikingatidens form på fören, för att kunna ta sig fram snabbt. Sedan tar de stora koggarna över i.o.m. Hansan, men det är en annan historia, som man säger.

De här medeltidsmarknaderna som man kan besöka runtom i Sverige under sommarmånaderna ger blott en svag nyans av hur det verkligen kunde ha varit. Och alla som någon gång har besökt en sådan marknad har säkert mött alla möjliga färger, lukter och smaker som alla vill ha din uppmärksamhet samtidigt. Jag kom iväg på allvar för första gången 1997, då till Visby med far min. Det bara sade "klick" och jag visste att det här skulle komma att forma mycket av mitt framtida liv och intresse för medeltiden. Jag hade redan börjat skriva kalligrafi, testat lite brädrollspel och läst fantasy. Kungen av alla var ju Tolkiens böcker, men även C.S. Lewis serien om Narnia, Robert Jordan, Michael Moorcock & Terry Brooks  föll mig i smaken. Terry Pratchet var inte långt efter. Sällan har jag garvat så åt en fantasyparodi som utstpelar sig i en välbyggd och fungerande fantasyvärld. Men problemet har varit att jag inte kunnat riktigt delat själva medeltiden i sin rena form med någon/några annat än flyktigt eller så har vi haft de som gärna har omfamnat fantasydelen av medeltiden men ryggat undan så fort jag nämnt Gud eller Jesus. Ungefär som det har stuckit till i dom. Så jag gick lite som i en öken en period, tills jag träffade min fru och kunde dela saker och få tillbaka så mycket mer inom vad som visade sig vara ett gemensamt intresse. Så från 2003 så åker vi ut då vi kan och är i närheten för att medverka/närvara vid olika tillställningar, allt ifrån tornerspel, marknader till gudstjänster. Givetvis har vi snygga och tuffa kläder med i bagaget då! Här i Malmö har jag fått privilegiet att testa historisk svärdfäktning, något som vore kul att få utvecklas i. Det ger lite motion med, då det varvas med boxning (måste få muskler för att klara 1000 hugg vid ett tillfälle) Jag valde långsvärd eftersom det fäktmönstret är så snyggt. Få se om jag testar något annat sedan.

Medeltiden är här för att stanna!


Jazzbåtstur

Jazzbåtstur